
آیا تاكنون به این موضوع فكر كردهاید كه هنگام مطالعه از چه روشی استفاده میكنید؟ یك روش مطالعه صحیح و اصولی میتواند بسیاری از مشكلات تحصیلی را از بین ببرد. بررسیهای به عمل آمده گویای آن است افرادی كه در زمینه تحصیل موفق بودهاند، روش صحیحی برای مطالعه داشتند. یادگیری (learning) مسالهای است كه درسراسر طول زندگی انسان بهویژه در دوران دانشآموزی و دانشجویی اهمیت زیادی دارد.
چرا كه دانشآموان و دانشجویان همیشه در معرض امتحان و آزمون قرار دارند و موفقیت در آن آرزوی بزرگشان است.
شاید به افرادی برخورده باشید كه میگویند: همه كتابها و جزوهها را میخوانم،اما موقع امتحان آنها را فراموش میكنم، یا من استعداد درس خواندن را ندارم، چونبا اینكه همه مطالب را میخوانم اما همیشه نمراتم پایین است و یا... بسیاری از اینگونه مشكلات به نداشتن یك روش صحیح برای مطالعه بازمیگردد. عدهای فقط به حفظ كردن مطالب اكتفا میكنند، بهطوری كه یادگیری معنا و مفاهیم را از نظر دور میدارند. این امر موجب فراموش شدن مطالب بعد از مدتی میشود، در واقع آنچه اهمیت دارد یادگیری معنا و مفهوم است، چیزی كه نمیتوانیم و نباید از آن دور باشیم. برای آنكه مطلبی كاملا آموخته شده و با اندوختههای پیشین پیوند یابد، باید حتما معنا داشته باشد، در این صورت احتمال یادگیری بیشتر و احتمال فراموشی كمتر خواهد شد. بنابراین قبل از اینكه خود را محكوم كنیم به نداشتن استعداد درس خواندن، كمبود هوش، كمبود علاقه، عدم توانایی و سایر موارد، بهتر است نواقص خود را در مطالعه كردن بیابیم و به اصلاح آنها بپردازیم. در این صورت به لذت درس خواندن پی خواهیم برد. اولین قدم در این راستا آن است با اندكی تفكر عادتهای نامطلوب خود را در مطالعه یافته و سپس عادتهای مطلوب را جایگزین آن كنیم.
شیوه صحیح مطالعه، چهار مزیت عمده زیر را به دنبال دارد:
1 - زمان مطالعه را كاهش میدهد.
2 - میزان یادگیری را افزایش میدهد.
3 - مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانیتر میكند.
4 - بهخاطرسپاری اطلاعات را آسانتر میسازد.
برای داشتن مطالعهای فعال و پویا نوشتن نكات مهم در حین خواندن ضروری است تا برای مرور مطالب، دوباره كتاب را نخوانده و در زمانی كوتاه از روی یادداشتهایخود مطالب را مرور كرد. یادداشتبرداری، بخشی مهم و حساس از مطالعه است كه باید به آن توجهی خاص داشت. چون موفقیت شما را تا حدودی زیاد تضمین خواهد كرد و مدت زمان لازم برای یادگیری را كاهش خواهد داد. خواندن بدون یادداشتبرداری یك علت مهم فراموشی است.
شش روش مطالعه
1 - خواندن بدون نوشتن: روش نادرست مطالعه است. مطالعه فرآیندی فعال و پویا است و برای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درك صحیح مطالب استفاده كرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا كرد و نكات مهم را یادداشت كرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همهجانبه در یادگیری داشت و هم در مواقع مورد نیاز، خصوصا «قبل از امتحان، بتوان از روی نوشتهها مرور كرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا» بهخاطر سپرد.
2 - خط كشیدن زیر نكات مهم: این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش كاملی برای مطالعه نیست چرا كه در این روش بعضی از افراد بهجای آنكه تمركز و توجه روی یادگیری و درك مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط كشیدن زیر نكات مهم میگردد. حداقل روش صحیح خط كشیدن زیر نكات مهم به این صورت است كه ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را كاملا درك كنند و سپس زیر نكات مهم خط بكشند نه آنكه در كتاب بهدنبال نكات مهم بگردند تا زیر آن را خط بكشند.
3 - حاشیهنویسی: این روش نسبت به دو روش قبلی بهتر است ولی باز هم روشی كامل برای درك عمیق مطالب و خواندن كتب درسی نیست ولی میتواند برای یادگیری مطالبی كه از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.
4 - خلاصهنویسی: در این روش شما مطالب را میخوانید و آنچه را كه درك كردهاید بهصورت خلاصه به روی دفتری یادداشت میكنید كه این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر میباشد چرا كه در این روش ابتدا مطالب را درك كرده سپس آنها را یادداشت میكنید اما باز هم بهترین روش برای خواندن نیست.
5 - كلیدبرداری: كلیدبرداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نكات مهم است. در این روش شما بعد از درك مطالب، به صورت كلیدی نكات مهم را یادداشت میكنید و در واقع كلمه كلیدی كوتاهترین راحتترین، بهترین و پرمعنیترین كلمهای است كه با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و بهخاطر آورده میشود.
6 - خلاقیت و طرح شبكهای مغز: این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا فراگیری مطالب درسی است. در این روش شما مطالب را میخوانید بعد از درك حقیقی آنها نكات مهم را به زبان خودتان و به صورت كلیدی یادداشت میكنید و سپس كلمات كلیدی را به روی طرح شبكهای مغز مینویسد (در واقع نوشتههای خود را به بهترین شكل ممكن سازماندهی میكنید و نكات اصلی و فرعی را مشخص میكنید) تا دردفعات بعد به جای دوبارهخوانی كتاب، فقط به طرح شبكهای مراجعه كرده و با دیدن كلمات كلیدی نوشته شده به روی طرح شبكهای مغز، آنها را خیلی سریع مرور كنید. این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس خواندن را بسیار آسان میكند و بازده مطالعه را افزایش میدهد.
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط: موارددیگر، آموزش، ،
:: برچسبها: آموزش, کنکور,
